Heeft een websitedisclaimer nut?

Er zijn maar weinig websites die geen gebruik maken van een disclaimer. Is eigenlijk een disclaimer verplicht en wat is het nut ervan? Heeft deze wel enige juridische waarde?
Laten we eerst even kijken wat een disclaimer eigenlijk is en wat staat er precies in?
Een disclaimer is niets anders dan een stuk tekst waarmee een ondernemer zijn aansprakelijkheid probeert uit te sluiten, of in te perken. Je bent het vast zelf ook weleens tegengekomen, een goed voorbeeld is een bordje met de tekst: ‘De directie stelt zich niet aansprakelijk voor schade, verlies of diefstal van uw goederen’. Juridisch zijn deze bordjes best vreemd, een directie zal zichzelf namelijk nooit aansprakelijk stellen. Roulette Nederland stelt zich ook niet aansprakelijk als je geld verliest bij een roulettespel. Degene wiens spullen beschadigd of verloren zijn doet dit wel. De bordjes zeggen juridisch niets over de echte aansprakelijkheid, net zoals bij een disclaimer op een website.
Wat is de waarde dan van een disclaimer?
Juridisch wordt een disclaimer gekwalificeerd als een eenzijdige verklaring. Wil je als bedrijf aansprakelijkheid uitsluiten of beperken dan is een eenzijdige verklaring niet voldoende. Misschien doet je dit direct denken aan de algemene voorwaarden bij een website, deze zijn toch ook eenzijdig opgesteld?
Ondanks dat algemene voorwaarden ook eenzijdig zijn opgesteld, is dit toch niet hetzelfde. Een klant moet namelijk akkoord gaan met de algemene voorwaarden. Een disclaimer is geen overeenkomst. Juridisch gezien heeft daarom een disclaimer niet veel waarde.
Waar is een disclaimer dan wel goed voor?
- Informeren van je klanten: bezoekers van je website kun je informeren via een disclaimer. Informatie voor het opnemen voor het gebruik van reclame. Voor bloggers is het belangrijk om te weten of alle posts op de website actueel zijn.
- Beleid voor type, prijs en zetfouten: prijsfouten komen helaas regelmatig voor bij webshops. Als ondernemer kun je je hiertegen beperkt indekken. Omdat een disclaimer niet alles indekt, moet je dit ook meenemen in de algemene voorwaarden van je webshop.
- Content en links van derden: plaatsen derden links of content op jouw website, ben je daar als website eigenaar verantwoordelijk voor. In een disclaimer kun je opnemen of je website gebruik maakt van content of links van derden, en hoe daarmee wordt omgegaan.
- Eigendom en copyright: in een disclaimer kun je opnemen of er teksten, afbeeldingen of andere werken op je website beschermd zijn volgens het intellectueel eigendom. Dit soort zaken kun je perfect vermelden in een disclaimer.
Verwar een disclaimer niet met een privacyverklaring
Een disclaimer is heel iets anders dan een privacyverklaring. Verzamel je als ondernemer via een website persoonlijke gegevens, is een privacyverklaring verplicht. Een disclaimer op een website is niet verplicht, je bent vrij als ondernemer om deze op je website te plaatsen of niet.
Afhankelijk waar je een disclaimer voor in wilt zetten kan deze waarde hebben voor je bedrijf. Om bezoekers te informeren kun je de disclaimer perfect inzetten, juridische waarde heeft deze echter niet. Je kunt dit zien als Tips en strategieën voor Roulette vermelden op de website.
Als ondernemer doe je vaak zaken met mensen, die hun gegevens achterlaten op jouw website. Adresgegevens, namen maar ook e-mailadressen, bankgegevens en IP adressen. Je bent als ondernemer verplicht om je klanten te vertellen wat je met deze gegevens doet. In een privacyverklaring zet je precies neer wat je met alle gegevens doet. Deze verklaring zet je op de website. Deze beslissing is niet zomaar genomen, maar door een minister. Hierover is een brief naar de Tweede Kamer gegaan. Het is als ondernemer goed om zowel een privacyverklaring als een disclaimer op je website of webshop te zetten. De Autoriteit Persoonsgegevens controleert of je een privacyverklaring op je website of webshop hebt.